Упутства за уређивање ForestRestorationWiki

From Forest Restoration Wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page ForestRestorationWiki editing guidelines and the translation is 100% complete.
Other languages:

Разумљивост

Странице треба да буду кратке, користите једноставан језик и избегавајте жаргон. ForestRestorationWiki има за циљ да буде доступан свим заинтересованим за питања обнове шума, што би требало да се одражава кроз писање. Усмерите своје писање на ниво који је разумљив већини становништва!

Неке ForestRestorationWiki странице имају облик формалног документовања. Чак и унутар њих треба да тежимо да будемо разумљиви корисницима са низом техничких способности. Напишите једноставне уводе који ће водити тему, и размислите о одвајању веома сложених детаља на више фокусиране wiki странице.

Структура

ForestRestorationWiki треба да буде уређен тако да омогући људима да лако пронађу садржај који траже почевши од Main Page. Неки кључни садржаји су повезани директно са главном страницом, док друге везе до главне странице вас воде на 'почетну страницу' о одређеној теми. Оне представљају следећи ниво у оваквој врсти навигационе хијерархије. Често су то кратке странице са много веза и без превише текста (познате и као 'портали'). Рад на овоме је неопходан како би се осигурало да оваква навигација и даље ефикасно функционише за нове посетиоце.

Конфликтне информације

Конфликтне информације су веома лоше. Информације о тренутним препорукама за означавање треба да буду доследне. Ако то није случај, контактирајте друге кориснике како бисте постигли консензус. Препоруке за означавање би у идеалном случају требало да одговарају стварној пракси означавања, осим ако не постоји ваљан разлог да се то не уради.

Предлози и предложене измене означавања су изузетак од овог правила. Међутим, они морају бити јасно идентификовани као предлози.

Дуплирање

Дуплирање је често лоше јер ризикује да пружи конфликтне информације и повећава количину посла. Тамо где постоји непотребно дуплирање, треба га рационализовати како би се обезбедио један јасан извор информација. Ово може захтевати дискусију са другим корисницима! Потребно је сумирати тему на другој страници, али тај резиме треба повезату са главном страницом.

Тамо где је дуплирање корисно (на пример, представља се у другачијем стилу, структури странице или за различиту публику), важно је да разлог за ово буде јасно образложен, како би се избегла забуна. Ако нема доброг разлога за дуплирање, странице треба спојити. Имајте на уму да спајање не значи нужно да остајемо са једном страницом тамо где су раније биле две. Постоје и други исходи, на пример страница са неформалним резимеом може да води до детаљније формалне странице.

Наслови - Одредба именовања страница

За наслове страница са више речи, другу и следеће речи оставите малим словима осим ако је фраза у наслову властита именица која би се увек писала великим словима, чак и у средини реченице.

Немојте користити CamelCasePageTitles у којима су речи заглављене без размака - MediaWiki вам омогућава да користите размаке као у природном језику. Изузетак од овога би био где је наслов странице име нечега за шта су речи обично спојене, нпр. "OpenSources"

Префикси (нпр. 'ФForestRestorationWiki' или 'Wiki' префикс) треба избегавати. Користите наслове страница на природном језику и унакрсно повежите скуп страница да бисте креирали повезане структуре у садржају самих страница.

Увод

Странице треба да почну кратким уводним параграфом који се састоји од неколико реченица. Ово би требало да садржи наслов подебљаним словима и објаснити о чему је страница. Често је корисно укључити везу до опште странице и до било које специфичне странице, с обзиром да то помаже са навигацијом.

Овај уводни одељак треба да се појави пре свих наслова (и пре садржаја на дугачкој страници). Имајте на уму да је прилично уобичајено да људи креирају као први наслов „Увод“. Ово би требало реорганизовати тако да барем део увода буде на врху странице изнад било ког наслова. Ово ће постићи конзистентан распоред широм wiki.

Повезивање

Странице треба да буду добро повезане како би помогли корисницима да пронађу информације које траже. Важни концепти се обично повезују у уводу. Ако не можете да смислите сродну wiki страницу за повезивање одавде, онда вероватно не описујете страницу довољно широко. Такође вас подстичемо да повежете сродне концепте и у наставку странице.

Повезивање одељка са главном страницом

Код {{main|page name}} може да се користи испод наслова одељка да обезбеди везу до главне странице која се односи на тему одељка. Онда је потребно само да одељак резимира повезану 'главну' страницу (и свакако не би требало да буде у супротности са њом на било који начин). Наслов одељка обично треба да буде исти као и страница на коју је повезан.

ForestRestorationWiki повезивање

Ако користите [[ForestRestorationWiki:page name]] interwiki синтаксу, оставите префикс 'ForestRestorationWiki:' на месту, тј. немојте правити алтернативни текст везе: [[ForestRestorationWiki:page name|page name]] пошто је ово веома збуњујуће у погледу на основну навигацију. Међутим, можете користити шаблон да екстерну везу до ForestRestorationWiki учините експлицитнијом: {{ForestRestorationWiki|en|Page name}}, или {{ForestRestorationWiki|en|Page name|text= no }} да само задржи главну икону без текста на крају „на ForestRestorationWiki“.

Немојте повезивати ForestRestorationWiki страницу на којој постоји исти или сличан наслов на овој wiki платформи (осим у чланку ове wiki, где се може користити као додатна спољна референца за више информација о истој теми).

Страница о вебсајту

Подстичемо да wiki странице посвећене опису неких екстерних вебсајтова које се односе на обнову шума (услуге мапа, софтверски производи итд). Главни линк до таквог вебсајта треба ставити у заграде иза наслова (који је подебљан) у првој реченици и/или повезати у већи текст у ред након горњих описних реченица.

На овим страницама нема смисла дуплирати много информација „о (about)“ које се налазе на спољном сајту. Страница треба да описује сајт у OSM контексту. Будите неутрални и мање промотивни са својим описом, али треба да имате за циљ да користите језик који промовише OSM и начине употребе OSM-а.

Категорије

Категорије би требало да се користе за груписање страница према типу који би требало да прате исте одредбе о именовању као и код осталих wiki страница.

Категорије се и саме могу категоризовати да би се створила хијерархија која ће помоћи навигацији до предмета од интереса. На пример, Категорија:Контрола вегетације је категорисана у оквиру Категорија:Припрема локалитета.

Странице могу бити део више категорија, али не би требало да буду „непожељне“ категорије. Страница која се односи на контролу вегетације (на пример, страница о Прописном спаљивању) треба категорисати као „Контрола вегетације“, али не и као „Припрема локалитета“. Међутим, главна страница за Контролу вегетације треба да буде означена у оквиру категорије „Припрема локалитета“, као и у конкретнијој категорији.

Увод у једном реду треба да буде обезбеђен за сваку категорију која уопштено треба да води до одговарајуће 'главне' странице теме, идеално са истим именом. На пример 'Странице које се односе на [[Site preparation]] као увод у категорију 'Припрема локалитета'.

Када се категоришу, странице треба да користе опцију редоследа сортирања што је потребно да би се осигурало да се на одговарајући начин појављују на листи страница.

Језик

OpenStreetMap користи британски енглески за опште енглеске странице и одговарајући 'локални' енглески за локализоване тематске странице. Дакле, свака страница која се углавном односи на САД, из било ког разлога, користила би амерички енглески. Ово се посебно односи на странице у оквиру пројеката мапирања.

Превод

ForestRestorationWiki превод може бити добар начин да се помогне у развоју пројеката широм света. Wiki пружа велику помоћ око садржаја и документовања. Желели бисмо да бар нешто од овога учинимо доступним на другим језицима. Имајте на уму да су преводилачки напори у другим областима пројекта подједнако важни ако не и више.

Кохезија заједнице

За разлику од Wikipedia, која је одлучила да је најбољи начин да изгради своју енциклопедију да се заједнице поделе у односу на језику, и да их води као скоро потпуно одвојене пројекте, ForestRestorationWiki је другачији. Превођење wiki страница требало би да буде вежба у побољшању кохезије заједнице, како би помогла свима да разумеју једни друге и на крају да помогне у изградњи базе знања о питањима о обнови шума!

Желимо да се мале групе људи који не говоре енглески осећају добродошли и да имају све информације које су им потребне, али такође желимо да заједница као целина остане на окупу и фокусирана.

Wiki прогрес превођења

Wiki превођење се одвија помало на ad-hoc основи, и подстичемо вас да се придружите, али је потребно да се више организујемо везано са овим.

Преводилачки напори су још увек у раној фази на многим језицима. Постоје неке wiki странице које су важније од других, па се прво концентришите на ове странице.

Како превести

Форматирање датума

Датуми треба да буду форматирани на један од ових начина у зависности од захтеване прецизности:

  • 3 September 2022 (нормалан формат, осим ако постоји несигурност или када је дан веома релевантан; нема потребе за претходном нулом у писању дана)
  • Saturday 3 September 2022 (када је дан у недељи битан)
  • September 2022 (када дан у месецу није познат нити релевантан)
  • 2022-09-03 (фиксни формат из ISO 8601 стандарда, који ће се користити у табеларним подацима, посебно када садржај треба да буде преведен на више страница; укључује zero left-padding)
  • 2022-09 (слично као и када дан у месецу није познат нити релевантан)
  • 2022 (само година, без сепаратора хиљада група)
  • 'Soon' (September 2022) (када је предвиђање направљено у одређено време)

Редни суфикси (нпр. 4ти...) нису неопходни, а дане и месеце треба исписати у потпуности. Избегавајте непотпуне датуме који су нејасни, као и употребу годишњих доба (лето на северној хемисфери је зима на југу!).

Измене описа

Не заборавите да користите поље „Резиме“ током уређивања да бисте назначили шта је промењено. Помаже другим уредницима.